Ιστορικο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ  «ΠΗΓΑΣΟΣ»

Το Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ ιδρύθηκε στην Κατερίνη το 1982 από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.Στα 35 χρόνια ύπαρξής του έχει παρουσιάσει πάνω από 100 θεατρικά έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων, μεταξύ αυτών Άντον Τσέχωφ, Ζαν Ανούϊγ, Ντάριο Φο, Ίρβινγκ Σόου, Πάβελ Κόχουτ,  Μάρτιν Μακντόνα, Πέτερ Βάις, Ε. Ιονέσκο, Φ. Γ. Λόρκα, Μ. Μπρεχτ, Μπουλγκάκωφ, Γ. Σκούρτη,  Π. Μάτεσι, Μ. Ευθυμιάδη, Κ. Μουρσελά, Δ. Ψαθά, Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ε. Τριβιζά, Ξ. Καλογεροπούλου, Γ. Ξανθούλη.

Το 1989 παρουσίασε στο Κίεβο δύο ελληνικά έργα – τον «Φονιά» του Μ. Ευθυμιάδη και την «Πόλη» της Λ. Αναγνωστάκη – στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το θέατρο «Παντόλ».

Με τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, «Βάτραχοι» και «Θεσμοφοριάζουσες» ο θίασος συμμετείχε στην ελληνική εβδομάδα που οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας στο Κίεβο. Με τα ίδια έργα, αλλά και με την “Αριστοφανειάδα”, παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο του Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το 1992 ανέβασε, σε συμπαραγωγή με τον Δήμο Κατερίνης, την επιθεώρηση «Κατερίνη, 80 χρόνια υγρασία», με κείμενα ειδικά γραμμένα για την Κατερίνη, στο πλαίσιο των δίμηνων εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ενώ το καλοκαίρι του ΄98 επανέλαβε το εγχείρημα με μια δεύτερη κατερινιώτικη επιθεώρηση με τίτλο «Λακκούβα, φτώχεια και φιλότιμο».

Το 2000 συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Συνάντησης Γυναικών της Μεσογείου – που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη – με την παράσταση “Τι τραβάμε κι εμείς οι γυναίκες”.

Τον χειμώνα του 2003 ο θίασος απέκτησε πλέον τη δική του μόνιμη θεατρική σκηνή – έναν μικρό, ζεστό και καλαίσθητο θεατρικό χώρο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 7 – την οποία εγκαινίασε με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδυσσέα γύρισε σπίτι».

Στη δική του σκηνή πλέον, φιλοξενήθηκαν γνωστοί καταξιωμένοι λογοτέχνες με έργα τους, οργανώθηκαν ποιητικές και μουσικές βραδιές και πραγματοποιήθηκαν θεατρικά εργαστήρια από τον παγκόσμιας φήμης σκηνοθέτη και δάσκαλό μας, Θόδωρο Τερζόπουλο (ΘΕΑΤΡΟ ΑΤΤΙΣ).Από τότε και κάθε χρόνο το Θέατρο παρουσιάζει συστηματικά τρία έργα, δύο εκ των οποίων στη δική του σκηνή (από Οκτώβριο ως Μάιο) κι ένα την καλοκαιρινή περίοδο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, ενώ έχει ξεκινήσει τη συνεργασία του με την ΚΖ’ Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας με έργα αρχαίας τραγωδίας, “Βάκχες”(2011), “Τρωάδες”(2013) και “Αγαμέμνων” (2015) στον αρχαιολογικό χώρο Λειβήθρων στη Ν. Πιερία (περιοχή Λεπτοκαρυάς).              

Επίσης, παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα έργο για παιδιά, το οποίο παρακολουθούν χιλιάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας.Στο χώρο του θεάτρου λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι με τρία τμήματα, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Από το καλοκαίρι του 2014 ο θίασος άλλαξε Στέγη! Μεταφερθήκαμε σε μεγαλύτερο και λειτουργικότερο χώρο Ισογείου στο κέντρο της Κατερίνης επί της οδού Αγ. Αικατερίνης 16.